Roland van Helden - touringcarchauffeur

Roland van Helden is sinds 2008 in dienst bij Munckhof als touringcarchauffeur. In de 21 jaar daarvoor werkte hij bij een groenteverwerker. Roland was op zoek naar een nieuwe uitdaging waarbij hij meer van de wereld kon zien. Die uitdaging heeft hij bij Munckhof gevonden. Hij verzorgt inmiddels alle vormen van groepsvervoer. Van dagtochten naar Volendam en treinvervangend vervoer tot internationale meerdaagse reizen door heel Europa.

Ik vind het machtig mooi om met een groot voertuig op pad te zijn. Als er iets onverwachts gebeurt op straat moet je daarop kunnen anticiperen en weten wat je dan moet doen. Om dat te kunnen moet je een goede mentaliteit en vaardigheden hebben.

Iedere groep die je vervoert heeft zijn eigen charme en vraagt een eigen aanpak. Senioren die op vakantie gaan, stappen op een andere manier in de bus dan scholieren die op schoolreis gaan of treinreizigers die met de bus moeten reizen omdat het treinverkeer gestremd is. Het leukste vind ik de muziekreizen naar Oostenrijk en de ritten voor voetbalclubs. Ik ben zelf groot voetbalfan en kan echt genieten van de ritten voor de voetbalteams of de supporters.

“Iedere dag begin ik met het controleren van het voertuig. Ik check dan de olie en koelvloeistof en controleer of er eventuele beschadigingen aan het voertuig zijn. Daarna bekijk ik mijn rij- en rusttijden zodat ik weet wanneer en hoe lang ik pauze moet houden. Als ik eenmaal bij de groep ben die ik mag vervoeren, leg ik uit wat er allemaal in de touringcar kan en mag. Denk dan aan het dragen van de gordel, uitleg hoe de klimaatbeheersing werkt en uitleggen waar alle noodvoorzieningen zijn. Vervolgens begint de reis pas echt.

Het is ook belangrijk dat je er altijd voor zorgt dat de mensen in de bus het naar hun zin hebben. Wij zijn onderdeel van een uitstapje, vakantie of andere activiteit. Bij een goed verzorgde reis hoort ook goed vervoer en daar ben je als chauffeur verantwoordelijk voor.

Het vak van touringcarchauffeur is heel divers. Je hebt iedere dag andere mensen in de bus, je bent altijd onderweg en je draagt een grote verantwoordelijkheid voor de mensen die je vervoert. Ik vind het een prachtberoep en kan iedereen aanraden om touringcarchauffeur te worden.”Touringcarchauffeur is echt een prachtberoep. Je hebt iedere dag andere mensen in de bus, bent altijd onderweg en draagt een grote verantwoordelijkheid.


Vacatures tourOntmoet je nieuwe collega's