Taoufik Kiki - touringcarchauffeur

Taoufik Kiki begon zijn carrière als buschauffeur in 2010 in het streekvervoer in Eindhoven. “Ik was op zoek naar een baan en het leek me wel wat om chauffeur te worden. Ik haalde mijn rijbewijzen en kon daarna meteen aan de slag. Na een paar jaar wilde ik een volgende stap in mijn carrière zetten. Ik vond het stadsvervoer te eentonig worden. Iedere dag dezelfde routes, dezelfde mensen, dezelfde werkzaamheden. Ik solliciteerde daarom als touringcarchauffeur bij Munckhof. In deze functie heb je veel meer afwisseling. De ene dag verzorg je een dagtocht door Nederland, de volgende dag start een meerdaagse reis naar Kroatië. Ik heb nog geen moment spijt van de stap die ik gemaakt heb.

De zuidelijke landen zoals Italië, Spanje en Kroatië vind ik de mooiste om door te rijden met de touringcar. Niet alleen zien de landen er heel anders uit, ook qua infrastructuur is het uitdagend. De smalle straatjes waar je met de bus doorheen moet manoeuvreren vormen voor mij iedere keer het hoogtepunt van de reis. Je kunt je voor zo’n reizen prima voorbereiden, maar je komt toch altijd voor verrassingen te staan. Enkele jaren geleden kwam ik bijvoorbeeld in het verkeer vast te staan in Parijs. Ik moest toen twee kilometer achteruit rijden. Het is dan een kwestie van goed kijken en opletten, maar het kwam helemaal goed.

Touringcarchauffeur is mijn beroep, maar het is ook mijn hobby geworden. Ik heb veel geleerd en ga iedere dag met veel plezier op reis, dus ik kan het zeker aanbevelen om touringcarchauffeur te worden!”

Door de diversiteit aan reizen word ik continu uitgedaagd. Een schoolreisje is relatief eenvoudig. Je moet de drukte in de bus aankunnen, maar verder vermaken de kinderen zichzelf wel. Bij meerdaagse groepsreizen is dat anders. Dan is de chauffeur vaak ook reisleider. Ik moet me dan extra goed voorbereiden en ook zorgen dat ik leuke verhalen heb bij bezienswaardigheden. Dat vind ik een leuke uitdaging. Niet op de automatische piloot reizen, maar iedere keer iets anders.

Om touringcarchauffeur te worden moet je vooral stressbestendig en flexibel zijn. De druk kan soms best wel hoog zijn en je moet snel schakelen tijdens het vervoer. Een beetje kennis van de verschillende talen en technisch inzicht komen ook zeker van pas. Tijdens het werk leer je veel. Bij de start van mijn carrière was ik bijvoorbeeld een beetje microfoonschuw, maar inmiddels vind ik het erg leuk om tijdens een reis te vertellen.Door de diversiteit aan reizen word ik continu uitgedaagd. Van schoolreis tot meerdaagse groepsreis, de afwisseling maakt mijn werk leuk!


Vacatures tourOntmoet je nieuwe collega's